Luka Jočić OTVORENA TAJNA

02/20/2020

Pročitao sam obimnu knjigu „Fragmenti intime” i na prvi pogled uočio da Lj. Đ. stvara queer prema sopstvenim doživljajima i uslovima.

Da bi razumeli njegovu književnost najbolje je citirati Christopher Reed govori o onome što naziva „otvorenom tajnom“ avangarde, tvrdeći da: „homoseksualnost je bila važan element u stvaranju i održavanju avangarde. Važne avangardne alijanse ... bile su zasnovane na iskustvu deljenja i čuvanja tajni. " „Status homoseksualnosti kao„ otvorena tajna “- na koju se neprestano sumnja i nagoveštava, ali nikada iskreno nije priznato - spada u ključne karakteristike modernističke avangarde ... u kulturi koja uzdiže individualizam kao ideal srednje klase koja, u stvari, živi i radi u velikoj meri prema propisanim obrascima, bavljenje avangardnom umetnošću omogućava publici da se prepusti individualističkom prestupu, ne rizikujući gubitak autoriteta.
„Fragmenti intime” je evoluirala iz politike identiteta 90-ih, ostao isti na osnovu izvornog konteksta. 
Jasan je koncept drugosti sastavni deo razumevanja značenja queer umetnosti, unutar umetnosti istorijski se pomeraju granice i to se nastavlja sa konvencionalnog stanovišta; neobično - čudesno drugačije.
Crpi politiku i efektivnu silu koju queer zauzima u svetu politike pa i umetnosti.
Ukazuje na mainstream heteroseksualnu kulturu u onom delu koji je nastao iz queer relevantnosti.
Queer prisvaja umetnike, čarobnije je kao u ovom slučaju da umetnik prihvata sebe, svoj queer, kao svoj zen. U svemu fokusiran na lični stav, lično iskustvo – vidljiv u književnom delu, saglasno u životu, uprskos društvenim, političkim previranjima.
Queer osobu vređaju, ponižavaju, diskriminišu, smatrajući da je ona uvredila društvo, dok ih ona posmatra kroz personalni objektiv i beleži besmislice društva koje je sve manje humano posebno prema pojedincu.
U Zapadnoj Evropi slave 50 godina queer umetnosti, kod nas je i dalje tabu tema. 
Napada muške heteroseksualne privilegije, to mi se dopada. Tumači seksualnu zavisnost, to uspeva ironijom. Kritičan je i prema sebi, što je retka pojava u ovdašnjoj književnosti.
Bez obzira što su zapisi i poezija (u prozi) nastala više od deceniju vidljiv je jasan stav suprostavljanja prema porastu krajnje desničarske politike koja preti građanskim slobodama i pravima.
Ovom i prethodnim knjigama, pionir u svom poslu u ovdašnjim (ne)prilikama Lj. Đ. olakšava nastup budućim queer umetnicima.

 Резултат слика за ljubomir đukić fragmenti intime

klikni na link da vidiš knjigu

https://drive.google.com/file/d/1-KdN6dZLWaVuK3fooX-MLW94J-p1sDEM/view?fbclid=IwAR1s08FBALaeg2uRoCRocoNhGI9RvR6NVPJAXnPDHGzNwRjH31MX5EhQgtE

 

0 Comments Add your own

Leave a Reply


Around hereCategories

Moji linkovi

Elektronske knjige

Feeds